jueves, diciembre 22, 2005

Entrevistas

Entrevista a Jordi Frauca Celdrán fundador d’ ACAECAT (Associació contra l’Assatjament Escolar de Catalunya)

Funcionament de l’associació
Hi ha un telèfon d’ajuda i un e-mail, totes les trucades i correus electrònics són de familiars de les víctimes. El que intentem és ajudar i assessorar per veure com podem solucionar els problemes de convivència en els centres escolars. Moltes vegades ens arriben casos que són molt difícils de solucionar.

L’associació de Catalunya, pretén coordinar als pares, que aquest vagin a programes per exposar els seus casos, que s’uneixen per queixar-se, per lluitar en contra del bullyng... truquem a nens per parlar amb ells, per veure com es recuperen dels traumes... seguim bastants casos. Ara hi ha un cas a Aragó, ens comuniquem totes les associacions i ho denunciem a la premsa.

No té relació amb SOS Bullying?
SOS Bullying és un sindicat de professors, reben trucades de pares, però es de professors i nosaltres de pares, igual que la d’Astúries, però ells tenen molts més recursos, llavors es mouen cap a dalt a baix, se'n va al colegi, a Andalusia, on sigui, és mou molt...

Arriba un punt que les famílies van tan perdudes que no saben per on tirar, tendeixen a pensar que estan soles. Una mare em deia: “un dia vaig entrar a Internet, i vaig veure que existíeu, perquè es que pensàvem que el problema únicament era nostre”. Falta que existeixin més associacions així.

Solucions que proposen
Primerament, sempre la mediació amb els professors, el tutor... si amb el tutor no sorgeix l’efecte desitjat, doncs parlem amb el director del centre, si amb el centre no es pot solucionar bé perquè els pares de l’assetjador no volen col·laborar, o el centre no vol col·laborar, aleshores ja anem a l’inspector territorial d’educació i, com a última solució es posa una denúncia policial a fiscalia o a la prefactura de la policia.

Què passa amb les denúncies, fan cas?
Si els menors són menors de 14 anys no es fa gaire cas perquè són inimputables, i una de les coses per les quals s’està lluitant és com es podria solucionar això. El Ministre d’Economia va anunciar una reforma de la Llei del Menor, fa unes tres setmanes, i una de les coses que anava a canviar era la possibilitat d’una ordre d’allunyament, que l’únic que fa és que en cas que el fiscal li demani al jutge, el jutge signaria aquesta ordre per la qual l’assetjador no es pot apropar uns determinats metres a la seva víctima, per tant s’hauria de canviar de centre. Però nosaltres el que intentem és no arribar a aquests extrems perquè la justícia és lenta, i passaria molt de temps i 'papeleo' i mentres tant la víctima continuaria patint l’assetjament. Aleshores volem unes mesures que siguin més àgils i més ràpides.

Què s’ha de fer per no arribar a aquests extrems?
S’ha de prevenir l’existència de l’assetjament escolar. Aquesta setmana m’he reunit amb la Conselleria d’Educació i li he entregat uns punts que creiem que s’han de seguir. Una de les coses que caldria fer és que la disciplina hauria de tornar a casa, el pare no és ni el “colega” ni el “tio”, tampoc és el “vostè” com antigament. D’altra banda, l’educació té que tornar a casa, les escoles s’han convertit avui dia en pàrkings, els pares aparquen els nens a l’escola. El professor, realment, ha d’ensenyar l’àrea que li toca. També s’hauria de donar instruments als educadors per poder restaurar la disciplina a l’aula, perquè igual que els pares, el professor tampoc és el “colega” ni el “tio”. De fet els centres poden impartir disciplines i poden impartir unes sancions que poden arribar fins a l’expulsió, però se'ls ha de donar més encara. A les aules s’ha de donar un confort i una convivència, prevenir perquè no es pugui arribar a l’assetjament escolar.

Quin és el paper dels professors?

Hi ha diversos tipus de professors, els que passen del tema, els que participen amb l’assetjador escolar, els que es volen implicar però no tenen instruments per fer-ho i els que es volen implicar per tallar-ho però és el mateix centre el que els hi treu tots els instruments. Hi ha molts centres que per la seva reputació no volen que se sàpiga que hi ha assetjament escolar.

Per què hi ha assetjadors?
L’assetjador busca la víctima perquè necessita estar per sobre d’aquest nen, necessita sentir-se superior. A lo millor perquè a casa seva el tenen massa agafat i al carrer necessita explotar i tenir algú a sota la sabata, perquè a lo millor el seu pare ho ha sigut i li ve pels gens, perquè potser li donen massa llibertat a casa seva i vol continuar amb aquesta llibertat.

L’assetjador necessita oprimir a algú i demostrar a la resta que ell és el rei de la selva. En quant als nens, és una opressió física: insults, humiliació, amenaces… Respecte les nenes és més psicològica, és més lenta. Als nens és més explosió, d’avui per demà ja ha sorgit l’assetjador, per les nenes és una explosió més reprimida. El 65% de les víctimes d’assetjament escolar són nenes.

Perjudiquen els mitjans de comunicació?
Les sèries si que influeixen. Per exemple hi ha Els Simpsons, o Los Serrano que són una apologia total de lo que és assetjament escolar. Els mitjans de comunicació no influeixen gaire. L’agressivitat que demostra l’assetjador és un reflex de l’agressivitat que es veu en la societat actual. Els mitja de comunicació s’han començat a interessar quan es va suïcidar el noi del País Basc i la noia de València, els mitjans de comunicació ho tenien bastant callat.

Suïcidi?
A un nen que està assetjat escolarment li fan girar la truita, li fan veure que el culpable és la mateixa víctima. Si tenim en compte que moltes vegades el professor influeix dient que el culpable és la víctima. La societat en sí, encara està adormida amb tot això perquè diu que “son cosas de niños”, en algunes ocasions els pares diuen “si t’han pegat alguna cosa hauràs fet”. Amb tots aquests elements, al final, la víctima es creu que la culpa la té ell, i si això és un dia rere un altre, al final la víctima arriba a un punt d’estrès que és insuportable.

Aleshores no m’estranya que hi hagi nens que pensin en el suïcidi. Els nens que tenen sort són els que els pares s’adonen aviat i els hi fan veure que no tenen la culpa, que la culpa és dels altres nens, i els hi donen una ajuda psicològica aviat. Aquests nens veuen que estan recolzats per la família i surten del pou. Però de totes maneres pensem que un assetjat escolar es fa gran i continua tenint problemes psicològics, és una cosa que continua portant dins durant molts anys.

Pot ser que un nen assetjat es converteixi en assetjador?
Pot haver-hi la excepció que trenca la regla, que en algun cas, hi hagi algun noi que n es tractat, amb el temps, pot ser si. Podria ser, però no que es torni sinó lo que fa es defensar-se, que digui prou, s’ha acabat i el que vosaltres m’heu fet a mi ara us ho faré a vosaltres. Un assetjat escolar és un nen que l’agafen com a víctima perquè és tot lo contrari a ells, és estudiós, és educat, potser que tingui alguna deficiència psíquica o física, però no té perquè tenir-la tampoc. És un nen que no és ni agressiu, ni violent, ni mal educat, normalment no diu paraulotes i treu bones notes a l'escola, però és un nen normal i corrent.

En teoria els que no són normals són els assetjadors, els altres són els agressius, i l’agafen perquè per a ells és el que trenca la norma, ells es pensen que són els normals. L’assetjador neix, no es fa, i per línia general neix a casa. I si un assetjador no es tractat, el dia de demà serà assetjador amb la seva dona, amb els seus fills, …

L’assetjador ha de rebre algun tipus d’ajuda psicològica?
Més que la víctima, perquè a la víctima d’assetjament escolar la portes a teràpia i es refà, continuarà patint perquè s’enrecorda del mal que li han fet, però és que aquest nen és normal, aquest nen no ha fet res de dolent. En canvi, un assetjador escolar és un nen violent que porta moltes males idees dintre, i per tant aquest nen si que ha de ser tractat, perquè el dia de demà serà un assetjador a la seva casa i al treball.

Fins ara normalment el que es feia era tractar i ajudar a la víctima, nosaltres el que lluitem és perquè també es tracti a l’assetjador perquè és qui realment té el problema. El que s’hauria de fer en el cas de que surtis una cas d’assatjament escolar, s’hauria d’obligar a la família a seguir una teràpia directament, perquè jo trobo que és un tonteria que es recomani a la víctima a seguir una teràpia i en canvi, a l’assetjador no.

Quin tipus de campanya seria més efectiva?
Jo he proposat una campanya de televisió per conscienciar a la societat en general, una altra cosa seria donar xerrades als pares a les escoles, he proposat a la Creu Roja que ho fes, també he proposat a un organisme a que doni conferències a Barcelona on surtin eminències de tota Espanya perquè es faci un rebombori. En quant als nens són els mateixos professors els que han de parlar amb ells.

He proposat a la Conselleria d’Educació que els professors estiguin obligats a passar uns cursets : de convivència, de prevenció i de com combatre l’assatjament escolar, per tant, estarien ben informats de com fer-ho i podrien donar, adequadament unes classes. La qüestió es que s’ha de tocar-ho tot: la opinió pública en general per TV que entra molt pels ulls, xerrades pels pares però que no vagi qui vulguin, no, tots els pares…

La gent no esta concienciada. S’ha de fer una campanya, una campanya dura. Sobretot als pares, jo treballo amb un colegi de psicòlegs per tal de fer xerrades, això sí, jo parlo com associació, també tenim advocats que ens recolzen en tots els nostres actes.


A altres països hi fan més campanyes i el tema del bullying és un tema que preocupa molt més a la societat. A Espanya falta cohesió interna i acord, no és cert?

Si, però es que faltava ACAECAT. Associacions només hi ha dos, la d’Astúries des del mes de juny i la de Catalunya des d’octubre ,i en 6 mesos s’està fent una tasca molt gran. Ens movem molt, per exemple, la de Catalunya, per l’egosencràcia que hi ha a Catalunya o no se perquè motiu, es una mica especial, pot ser no té les ajudes morals, físiques o econòmiques necessàries, que no són com les d’Astúries. Es nota, perquè per exemple allà la gent es volca més que aquí, la gent aquí esta molt més tancada al tema.

Bully
Per exemple, ara amb el vídeo aquest del Bully, em vaig assabentar, en seguida vaig entrar al a pagina web del joc, vaig veure que hi ha denuncies, vaig trucar a TV3, vaig trucar a la sony i em van informar de que anava el joc, realment és una apologia de l’assetjament escolar. Em van enviar una unitat movil per fer una petita entrevista al Parlament, 3 minuts, a les 8.30 sortia la informació a TV3, però lo important no es la entrevista, si no que sortia.

Divendres al mati, trucava al Ministeri d’Educació per a que fessin el tot el possible per que no sortís. Vaig trucar a Protegeles, a l’Associació de Protecció contra el Menor, SOS Bullying, i els vaig preguntar si col·laboràvem, llavors tots vam enviar correus per que no sortís al mercat, i denunciant els fets a la premsa. Ens hem mogut bastant. ixa’t en el tipus de joc que es, que tot el mon s’està mobilitzant en contra: Anglaterra, EEUU, Austràlia...

El paper del mediador

No funciona, el mediador ha de ser el centre, ha de tenir atenció. El que realment funciona és la prevenció. La mediació ha de ser la figura del tutor o del director o psicòleg o de l’inspector territorial d’educació, són els que tenen que parlar amb ells. Un company d’estudi mai pot tenir la força del mediador, primer perquè no es pot posar al paper de l’assetjat i també perquè senzillament no pot.

Moltes escoles passen del tema, diuen, si hi ha cinc assetjadors i una víctima ,doncs fora la víctima. Però a moltes escoles només els importa la seva reputació, és a dir, tapen l’assetjament, no ho reconeixen. També hi ha altres que no, volen solucionar el tema, tolerància zero. Hi ha escoles que s’ho miren molt, es trobar l’escola. Però en general tots miren molt la reputació.Entrevista a Aurora Méndez Ruiz, Psicopedagoga de l’IES Lluís de Requesens

Quines mesures han portat a terme en aquest centre contra el Bullying?
Hem partit de la realitat de l’aula, hem mirat els problemes que ells tenen, com es relacionen i hem fet una posada en comú. A banda d’això hem elaborat un dossier sobre els maltractaments perquè ells veiessin la importància dels problemes que hi ha a les aules. Ells menys preen aquests problemes, es pensen que tenen poc valor, quan ells han vist realment els trasfons i la dimensió d’allò tan gran d’això s’han sorprès molt.

Partint de les tutories fem un estudi per veure com aquests alumnes es senten d’estimats i acollits per la resta de la classe, es tracta de tres preguntes: amb qui sortiries per divertir-te?, amb qui t’aproparies per treure bones notes i treballar? I a qui triaries per ser el teu confident?. Això dona tres aspectes de la persona que son claus, d’aquesta manera el professor passa a saber quines son les tres característiques que tenen els seus alumnes. Això es una primera part i crea una dinàmica dins de la classes, es veu com està el grup de cohesionat.

Després hi ha una segona part que és l’anàlisi del conflicte a partir com em sento en aquest grup?, es passa una enquesta anònima en que cada alumne contesta individualment com se sent dins de l’aula, quin paper fa i quin reconeixement té a la classe. A partir d’aquí hi ha un treball en petit grup. Si en aquest procés s’ha detectat que algun alumne presenta algun tipus de problema o de mancança doncs en el petit grup s’exposen els conflictes que hi ha i perquè es donen. Sobretot es dona el cas dels motes i els chulos, aquests són els problemes més representatius que més endavant dona pas a la violència i conductes més agressives, encara que els motes ja és un tipus de violència en si.

Nosaltres vam buscar a nivell nacional si s’havien trobat aquests mateixos resultats i va ser que si, vam veure que realment no era una tonteria, el tema dels motes era el més important. Hi ha alumnes formats per ser mediadors i mediadores que han una mediació entre les parts en conflicte, en aquesta reunió mai entra un adult.

I té eficàcia?
Sí absoluta. El que no té eficàcia és que entri jo, perquè la confidencialitat i la manera de comunicar-se dels alumnes és absolutament diferent quan està un adult davant que quan no està. El mediador no parla. Ells saben que el mediador no és el que aconsella, el que fa és facilitar que les parts del conflicte parlin i a més la mediació es voluntària. I el alumne no vol fer una mediació perquè un altre alumne el castigui, les vies de legals d’un centre son el Cap d’Estudis, expulsions... tothom d’estima més parlar d’un company davant dels seus companys que anar per les vies antigues que son càstigs. I es que la mediació consisteix en que el càstig és el resultat del judici, la trobada del culpable.

Aquesta iniciativa és particular del centre o es fa a nivell nacional?
Estem parlant d’una activitat que s’està duent a terme al centre des de fa deu anys, que és la medicació escolar. Cada dia que hi ha tutoria es presenten alumnes que volen ser mediadors o mediadores i nosaltres comencem el curs de formació i es reciclen els que estan formats. Els mediadors i mediadores aprenen unes tècniques per ser mediadors. Això és com una xarxa, si tenim un equip de vint mediadors estan repartits per l’institut amb la qual cosa impregnen l’ambient de l’aula. Però aquests mediadors també poden ser temperamentals, no son tontos, al contrari, poden ser alumnes violents i els pot anar bé a ells i tot col·laboració. I a més la resta de nois que els coneixen aprenen maneres de comportar-se. Hi ha una relació amb el que es fa amb aquest projecte i el que es fa a les tutories. Amb aquest procés aprenen a parlar en comptes de barallar-se. Perquè d’avant d’una agressiu o te’n vas o no contestes perquè no vols problemes, perquè és lo típic, que la gent no vol problemes i això ho aprofita l’agressiu. Però si tu aprens a contestar a l’altre, dir-li el que penses i el que sents es quedarà sorprès perquè no s’ho espera això. Si això es converteix en un costum acabem que tots podem parlar.

Considera que ara hi ha més violència escolar que abans?
Jo crec que no és que hi hagi ara més violència. Hi ha ara més casos de violència a les dones? O ara hi ha més mitjans de comunicació i la gent s’atreveix més a dir les coses. Ara no es pot amagar res, el que passa es que la violència que hi havia abans estava amagada, era soterrada. I ara la violència és més captada com un assumpte que s’ha de solucionar, que no s’ha de permetre. No és tant important que hi hagi més o menys com que hi hagi conscienciació social de lo que està be o està malament.

Quins són els primers símptomes que es detecten en un jove assetjat?
Primer l’aïllament, el nen es sent aïllat i està aïllat. Ràpidament s’ha de detectar, aquest jove en comptes d’obrir-se s’inhibeix. I després la manca de resposta, per exemple, quan li pregunten a casa o a l’escola o els companys la negació del problema, això demostra que no té mitjans per resoldre el problema i és quan entra en crisi l’alumne. Vol negar el que li està passant perquè no sap com solucionar-ho i es tanca en si mateix. L’alumne entre en una autèntica crisi, jo no vull dir res perquè això vol dir que no soc prou fort per fer front als meus problemes i per això va callant i l’assajament és mes gran cada vegada.

Es dóna més en nenes o en nens?
Els nens tenen per naturalesa més violència física però les nenes ho fan de manera més subtil, aïllen, aquesta és la paraula fonamental. Les nenes aïllen a una altre persona però no ho fan pegant sinó deixant-la fora del grup. Però el resultat d’aquesta acció es tan greu la de les nenes com la dels nens. Sentir-se sola és el pitjor càstig perquè l’ésser humà és social per naturalesa i vol trobar en aquesta edat un grup. És la causa de patiment més important.

L’adolescència és una època difícil per als joves. Quin grau de responsabilitat se li pot donar a això en relació a aquest tipus de violència?

El que ataca amb violència o discrimina a un altre en raó de qualsevol cosa es responsable del seu acte, sigui adolescent sigui nen, sigui adult. El que aïlla i el que discrimina a un altre per raó de sexe, d’edat o de físic és un agressiu i és responsable. L’adolescència és molt dura, però que passa? Que tots els adolescents són dolents? No, tot el contrari. L’adolescència és una època de molts sentiment enfrontats però on la característica més gran justament és la trobada d’amics. L’adolescència es caracteritza fonamentalment per la socialització. Quan una persona comença a sentir que necessita als altres i comença a convertir-se en el seu primer objectiu és l’adolescència. Seria estrany dir que l’adolescència que és l’època de la buscada de l’afecte i de la socialització és l’època de més violència. Els que fan això son persones que serien igual de dolentes a l’adolescència, a l’edat adulta i a la infantesa. Però el que passa és que s’aprofiten de que els companys busquen la socialització d’altres grups d’adolescents per poder portar a terme les seves males intencions. El que passa és que l’assetjador es vol aprofitar de els bones persones per aconseguir els seus objectius. Però son poques persones les que fan això, no son tots.

En quant al suïcidi, m’agradaria dir que pot passar però que les persones que arriben a aquest acte tan greu no és només per això. Perquè si això fos així ens suïcidaríem tots.

Llavors creu que el rebuig escolar no pot arribar a ser motiu suficient per a que un menor es suïcidi?
A part de l’escolarització i el rebuig escolar que és l’aïllament. Una persona que es sent aïllada es sent deprimida. Per suïcidar-se s’ha d’estar deprimit, però per tenir una depressió també s’han de tenir unes característiques. La naturalesa humana té uns components que precipiten aquesta depressió. L’aïllament a tothom li fa mal, però el que em sembla impossible és que algú estigui deprimit per aquest motiu i passi desapercebut per als pares, això és pràcticament impossible, a casa es veu. És més, això es detecta molt abans d’arribar a aquest punt.

El paper dels professors en aquests casos és molt dur. En quin grau han d’intervenir? I els pares?
La responsabilitat dels professors respecte als seus alumnes és claríssima, ells han de saber identificar i donar les eines perquè aquests alumnes puguin parlar.

Respecte als pares està molt clar. A qui imiten els nenes? als pares. Fins que arribes a l’adolescència si tu veus que els teus pares es barallen el teu model de resoldre conflictes serà barallant-te o inhibint-te per no tenir més problemes. O et converteixes en el fill que sempre té problemes o et converteixes en el fill que s’aïlla davant els problemes, son models de convivència. Per tant, els pares tenen tota la responsabilitat, però s’ha de qüestionar quin tipus de pares han deixat que la situació dels seus fills arribi a aquest punt.


Entrevista SOS Bullying

Fernando Barri, presidente de SOS Bulliyng, presidente de la Asociación Nacional de Profesionales de la Enseñanza (ANPE) a nivel de Cataluña y vicepresidente a nivel estatal.


Antes de empezar a hablar sobre SOS Bulliyng, ¿podría explicar exactamente que es ANPE?
ANPE es una asociación que nació como un sindicato independiente en el 1998. Este sindicato está formado por profesionales de la educación, que reivindican la mejora de la situación de estos profesionales e intentan perfeccionar el sistema educativo.

¿Y SOS Bullying?
SOS Bullying es una asociación que nace dentro de ANPE en el 2004, tras el hecho crucial que se produjo dentro de la enseñanza, el caso Jokin. ANPE ya había denunciado esta situación de conflicto dentro de las aulas, pero de repente la muerte de Jokin hizo que la gente se concienciará y nos escuchara repentinamente. Tanto fuimos escuchados, que creímos necesario formar SOS Bullying, un servicio que permite que cualquier persona afectada o conocedora del caso se comunique con nosotros por teléfono. SOS Bulliyng no solamente está formado por educadores, sino que también por pedagogos, abogados, personas afectadas… estamos abiertos a todo aquél que quiera aportar alguna cosa al tema del acoso escolar.

¿Cómo surgió la idea?
Pensamos que quizá Jokin se había sentido muy solo; y si hubiera podido coger el teléfono y comunicarse con alguien… es posible que no se hubiera suicidado. Este servicio ha tenido mucho éxito, tanto que en la actualidad se reciben casi 8.000 llamadas.

¿Qué acciones han llevado a cabo hasta el momento?
Hasta ahora hemos realizado tres cursos de formación para los profesores; un foro europeo sobre el tema del bullying con expertos importantes del tema; charlas para padres, profesores y alumnos, adaptando la conferencia al tipo de auditorio; y hemos colaborado con diversos autores, como por ejemplo en el libro de Acoso escolar de Xavier Ricou. También hemos creado un observatorio contra el acoso y la violencia escolar. Este observatorio pretende recoger lo que ya se haya investigado sobre estos temas y ponerlos a disposición de todas aquellas personas que quieran consultar.

En estos momentos están trabajando en una campaña que se llama “Assignatura pendent”, ¿en qué se basa?
Vamos allí donde nos piden. Pretendemos difundir el problema, pero no de forma escandalosa. Se trata de una información verídica, correcta y coherente, ni exagerada ni corta. Lo mejor para no cometer errores es estar bien informados. Por eso queremos dar un mensaje claro que llegue al máximo de gente posible para evitar estos casos. Por otra parte, la conclusión que extrae es que no podemos tolerar ninguna agresión más y esta solución se ha de obtener a través de todas las personas involucradas en el mundo de la educación (alumnos, padres, profesores, administraciones…).

¿Cuáles son los proyectos previstos para un futuro?
Estamos poniendo en marcha tres centros anti-bulliyng, aquí, en Barcelona capital. Son centros privados concertados porque la administración pública opta por la mediación, pero nosotros no creemos que esto sea útil en casos de acaso escolar.

¿Por qué discrepan con el sistema de la mediación?
Creemos que es peligroso, incluso para los mismos mediadores. Si se trata de una persona con pautas de comportamiento violentas y que forman parte de sus mecanismos para relacionarse, el hecho de que exista un mediador no va a cambiar esas pautas instauradas en su interior. La única solución es un programa de reeducación.

Cuando se refiere a reeducación, ¿a quién hace referencia?
Principalmente al acosador y al acosado. El primero es una persona con graves problemas de autoestima, de adquisición de valores socialmente aceptados, de relaciones sociales… y como tiene esta inadaptación y el deseo de conseguir el protagonismo, esto le hace manifestar conductas de acoso y sumisión de otros. Hay que reeducar a esta persona, porque además en un futuro también puede crear conflictos a su alrededor, como violencia a la pareja o mobbing.

El acosado, por su parte, necesita otro tipo de ayuda, principalmente recuperar el autoestima y mejorar las habilidades sociales.

¿Y el entorno? ¿Qué importancia tiene las personas que están al alrededor?
Muchísima. Nos tenemos que implicar todos, cada uno con su capacidad. Un ejemplo son los padres, que tengan una buena conducta delante de sus hijos. Los hijos admiran a sus padres y sus conductas las toman como ejemplo. Por eso tienen que vigilar sus maneras para que sus hijos no imiten aquellas conductas no correctas y no reciban contra-valores.

¿Y los compañeros?
También tienen un papel crucial. Es muy difícil cambiar las actitudes del acosado, pero no lo es tanto cambiar la conducta del grupo que ríe sus gracias, se calla o se suma transformándose en acosadores de segunda fila. Hay que hacerlo a través de tutorías, encuentros en grupos o individuales… Si se consigue que el grupo no apruebe las conductas del acosado, éste se encuentra como un actor sin teatro y, como mínimo, parará porque se sentirá inferior.

Pero es muy difícil dirigirnos a los adolescentes… ¿Cómo podemos hacerlo?
Eso es cierto, es muy difícil, este es el problema. Unos se ríen, otros no escuchan… Sin embargo, esto también se da en las clases rutinarias. Pero es difícil, no imposible. La solución está dentro de la educación, transmitir desde pequeños la tolerancia, empatía… A la larga se obtienen buenos resultados.

¿La televisión es una causa del bulliyng?
La televisión no es mala ni buena. La televisión es un aparato que depende del uso que hagamos de ella. Lo mejor que tiene la televisión es la posibilidad de apagarla o la posibilidad de cambiar de canal. Por lo tanto, la televisión no tiene ninguna culpa, sino que la culpa es del uso que se hace de ella. Sobre todo los padres son los que tienen más responsabilidad y capacidad de hacerlo, además de transmitir valores y no contra-valores.

¿Cree que es factible una campaña a través de los medios de comunicación?
Creo que estas campañas ayudan mucho, pero también haría falta una campaña sobre la dignificación del docente.

¿Cuál es su opinión sobre el papel del Gobierno en este tema?
Creo que ha hecho menos del que podría hacer. Le hemos presentado datos alarmantes y fiables, ya que todas nuestras investigaciones las enviamos a la Generalitat, pero no ha respondido adecuadamente. Por lo que sí apuesta, como ya he dicho antes, es por la mediación, pero nosotros estamos en desacuerdo. Además, también creemos que deberían destinar más recursos económicos y dejar de modificar tanto las leyes cuando se produce un cambio de gobierno.


Entrevista a docentes


La entrevista a docentes se ha realizado a Manuela Casanovas, profesora de Historia del Arte y Ciencias Sociales, y a Carlos Aguado, profesor de Filología Inglesa, del Instituto de Educación Secundaria Pau Casals de Badalona.


En la puerta del instituto hay estacionado un coche de la Guardia Civil, ¿está siempre en la puerta del centro?, ¿por qué motivo está?
Manuela Casanovas: Desde el consejo escolar se pidió que hubiera un coche de la Guardia Civil en la puerta porque se producen peleas fuera del instituto, e incluso por jóvenes que no pertenecen ni al centro. Durante una temporada hubo fuertes peleas entre magrebíes y chinos, pero ya no se dan o no con la misma intensidad. Es más, hubo algún caso en el que intervinieron padres. Si algún padre siente que su hijo es agredido pues viene al centro para defenderlo, y se han llegado a producir situaciones muy violentas en la puerta del instituto. Se puede decir que se está viviendo una situación de fuerte violencia verbal.

Carlos Aguado: Sí, es así, la violencia ha aumentado en general pero sobre todo desde que hay alumnos de diferentes culturas.

¿El “bullying” ha existido toda la vida o es un fenómeno nuevo?
Manuela Casanovas: La violencia escolar ha existido toda la vida, lo que sucede es que en la actualidad se ha agudizado y se evidencia más. Verbalmente se produce la violencia muy a menudo, y físicamente de vez en cuando.

¿A qué fenómenos se atribuye la violencia escolar?
Manuela Casanovas: En primer lugar, a la educación y a la situación familiar de los niños. Los niños reproducen la agresividad y la violencia que el padre, por ejemplo, puede ejercer hacia la madre o hacia ellos mismos. Diría que es el 80%, la trayectoria que han tenido hasta llegar a la escuela, lo que marca su conducta. Y después, los medios de comunicación. No quiero decir que tengan la culpa, pero los medios, y especialmente la televisión, contribuyen de manera muy importante en la violencia manifestada también por los niños. Luego también influyen mucho las compañías, el fracaso escolar, el materialismo, las marcas, el consumismo… y otros valores sociales. Ya lo dice el refrán “Si quieres conocer a un país, has de ir a los mercados y a las escuelas”, es cuando te das cuenta la situación real de un país.

Carlos Aguado: La escuela es un reflejo de la sociedad, no podemos ser hipócritas, pensar que la escuela tiene la solución a todo. Las familias desestructuradas son el principal factor; y los medios, el segundo. Es curioso porque cuando recibes a los padres de los niños conflictivos ves que al padre, no lo ven, y a la madre, la ven poco. Muchos de los niños llegan a casa y se han de hacer ellos la comida, y comen solos, cuando no tienen que cuidar encima de un hermano pequeño. Y en lo referente a los medios de comunicación, la mayoría tienen televisión y ordenador en su habitación. Además, hacen lo que quieren, no tienen hábitos de nada, se acuestan cuando quieren… Los profesores no podemos hacer nada mientras haya otros valores en el aire, en los medios de comunicación, en el entorno.

¿En el centro existen claros perfiles de adolescente “maltratador” y “maltratado”?
Manuela Casanovas: Sí, existen nombres y apellidos pero casos muy aislados y de los chicos “violentos”, de chicos “maltratados” no sabría decir un nombre en concreto, bien porque no exista, bien por desconocimiento. La violencia se produce entre uno contra otro o entre dos contra uno, pero no se produce entre un grupo entero contra una única persona y de manera centralizada.

Carlos Aguado: Por ejemplo, el año pasado hubo una niña que se sentía especialmente acosada dentro y fuera de la escuela, se pensó en cambiarla de grupo pero finalmente se disolvió el problema y no sucedió nada.

¿Cómo los profesores de Jokin no se dieron cuenta de la situación que estaba viviendo?
Carlos Aguado: No me explico cómo los profesores no se dieran cuenta de la agresión, o no le dieron la importancia que merecía. Las declaraciones de la psicóloga del centro no las entiendo, resta importancia a la actitud de los chavales, no se cómo no se involucró más a la hora de buscar responsables y siempre justificando un poco la conducta de los chavales, cómo conductas casi normales.

¿Dónde se suelen producir las peleas entre los alumnos?
Carlos Aguado: Principalmente, en la salida y en el patio durante el recreo. Dentro del aula, en todo caso, violencia verbal. No obstante, la violencia verbal no se dirige sólo hacia los alumnos, sino también hacia los profesores.

¿El acoso escolar es cuestión de edad?
Manuela Casanovas: A medida que crecen los niños, la violencia va disminuyendo, porque los casos extremos se marchan del instituto o se desvían hacia otros centros.

Carlos Aguado: La violencia se da más en los primeros cursos, en el primer ciclo de la ESO, y luego en el bachillerato los mismos implicados pueden llegar a ser amigos, porque maduran.

¿Un posible remedio es que los centros sean más seguros?
Manuela Casanovas: Es cuestión de que hayan suficientes profesores y los grupo sean más reducidos. De esta manera, los niños están más controlados y se les puede hacer un seguimiento mejor.

Carlos Aguado: Hay que tener en cuenta que en este instituto siguen existiendo clases de treinta y pico alumnos y abiertos a ampliación durante el curso.

¿Y es cuestión de género, hay más casos de chicos “agresores” que de chicas?
Manuela Casanovas: Pues no creas, últimamente el perfil tradicional ha cambiado. Sobre todo en los cursos de primero de la ESO, dan más problemas en este sentido las chicas que no los chicos.

Carlos Aguado: Sí, es así, las chicas en los últimos tiempos dan más problemas. Quizá la violencia de las chicas es más verbal que física en comparación con los chicos; aunque últimamente cada vez llegan más a las manos.

¿Qué medidas preventivas y de actuación lleva a cabo el instituto?
Manuela Casanovas: Una medida es la presencia del coche policial en la puerta del instituto; y otras son las tutorías de clase con los alumnos a través de la “tolerancia cero”: cuando un alumno agrede a otro, abrir rápido un expediente; poner documentales de no violencia en clase; crear temas de debates que han surgido en la realidad; no consentir ningún tipo de desviación, sobre todo en casos de discriminación por etnias. En los casos extremos, se llama a las familias para hablar con ellas, aunque no es tarea fácil, por un lado, porque a veces está el problema en casa; y por otro, por miedo a las represalias. Pero no es fácil intervenir en sus conductas, porque los niños tienen toda una vida fuera de la escuela.


Entrevista adolescente maltratado

La entrevista al adolescente maltratado se ha realizado a David, un niño de 14 años de edad, residente en Santa Coloma de Gramenet y alumnos de 3º de la ESO. Durante aproximadamente un año, fue objeto de acoso verbal y en algunas ocasiones físico por parte de dos compañeros de clase. Finalmente, los padres de David decidieron cambiarle de centro de estudio para erradicar el problema y llevarle a un psicólogo infantil durante 5 meses para facilitar su acogida. Tras año y medio del cambio, David está plenamente integrado en su nuevo instituto.

Hola David, ¿qué te hacían tus antiguos compañeros de instituto?
Pues me insultaban un montón, se metían mucho conmigo, con mi forma de vestir, decían que era un empollón de mierda… no me dejaban en paz.

Y además de insultarte, ¿llegaron a golpearte alguna vez?
Sí… y más veces, pero sólo empujones cuando me insultaban, pero ya está. Tampoco me pegaron nunca una paliza enserio. Sobre todo se metían conmigo.

¿Cómo te sentías?
Pues mal, a nadie le gusta que le agobien tanto.

Y entonces, ¿por qué tardaste tanto en contárselo a tus padres?
Pues porque me daba vergüenza, cómo le iba a decir a mis padres “soy tonto y me pegan en el colegio”, pues me daba cosa decírselo aunque me lleve bien con ellos. Después ya, cómo insistían tanto en que me pasaba algo porque me veían un poco raro, pues se lo acabé contando y ya está.

Y en el instituto, ¿por qué tampoco se lo explicabas a tus profesores?
Sí… se lo explico a los profesores y cuando me pillasen éstos hubiese sido aún peor. Estas cosas no se pueden decir a los profesores porque es peor y, además, no harían nada.

Tus amigos sí que sabían que otros compañeros te acosaban un poco en clase, ¿qué te decían ellos?
Que pasara de todo, que ellos eran así, unos “pesaos”. Luego ya, como no paraban, pues me dijeron que se lo contara a mis padres para a ver qué hacer de una vez.

¿Cuánto tiempo estuviste aguantando a los chicos que te agobiaban?
Pues no sé… hace ya mucho tiempo… casi un curso entero.

Una vez hablaste con tus padres y decidieron cambiarte de instituto, ¿estabas de acuerdo?
Al principio no porque no quería dejar a mis amigos pero luego pensé en que como también los veo fuera del instituto, pues que el cambio no estaría mal para no ver más a los otros.

Cuando llegaste al nuevo instituto, ¿te costó hacer amigos?
Pues un poco sí, pero tampoco mucho, como no sabían porqué me había cambiado de colegio pues no hubo ningún problema.

¿Y te sentías a gusto con ellos? ¿Te lo pasabas bien?

Cuando ya los conocía así más, pues estaba bien con ellos, normal.

¿Qué consejo le darías a un niño que también se sintiera acosado en el instituto?
Que no se sienta él mal consigo mismo, que los capullos son los otros y no tú. Y que se lo cuente a sus padres o a quien tenga confianza y le pueda ayudar porque esta gente no se cansa nunca, y lo único que vas ha hacer es estar aguantándote tú un montón de tiempo para nada.


Entrevistas a asociaciones via e-mail

Con la finalidad de poder hablar con asociaciones que se encuentran fuera de España, nuestro equipo de trabajo envió varias entrevistas via e-mail, para así poder contrastar distintas voces que hablaran de un mismo tema, el bullying. De esta manera, les enviamos las siguientes preguntas, las cuales fueron respuestas, por cada asociación en forma de texto.

- ¿Es verdad que han aumentado los casos?
- ¿Desde cuando vuestra asociación trabaja en el tema?
- ¿Qué acciones llevan a cabo en la asociación para afrontar el problema?- ¿Creen que le Gobierno está dando respuesta a este fenómeno?
-¿Creen que los medios de comunicación deberían realizar una campaña contra el bullying? ¿Sería eficaz?
-¿Qué mecanismos pedagógicos ayudarían a prevenir la violencia en las aulas?
- La adolescencia es una época difícil para los jóvenes. ¿Qué grado de responsabilidad se le puede dar a esto con relación a este tipo de violencia?
- Mucha gente culpa a los medios de comunicación. ¿Realmente se trata de una causa directa de la violencia en las aulas?
-¿Qué medidas se han llevado a cabo contra el bullying?
-¿Cuáles son vuestros próximos proyectos?

Asesora Convivencia (Educación)

Intentaré responder a todas las preguntas que han formulado, de cualquier manera, debe quedar claro que lo expresado es fruto de la experiencia en este teléfono desde febrero del presente año.

No podemos asegurar que han aumentado los casos. Lo que entiendo es que cuando se define un problema y esto ha sido en el caso del acoso escolar, se evidencia y se toma conciencia de lo que con anterioridad ha pasado. Nos hemos sensibilizado y lo que estaba aceptado socialmente como cosas de niños que ayudan a hacerse fuertes, ha pasado a considerarse inaceptable (tolerancia cero).

Esta asesoría atiende de forma confidencial a cualquier miembro de la comunidad educativa que está preocupado por alguno de los problemas que ocurren en los centros educativos.

Asimismo realiza asesoramiento e intervención directa en los casos en los que se solicita ayuda, tanto desde los centros educativos, familias, centros de salud, juveniles... Además se proponen líneas de formación a profesorado y familiares para trabajar en la construcción de una convivencia positiva que haga de los centros educativos espacios seguros.

La violencia en las aulas es un reflejo de la sociedad en la que estamos viviendo. Considero fundamental que tanto la sociedad desde los medios de comunicación, como desde la familia y la escuela, se articulen propuestas y mensajes unívocos acerca del respeto, tolerancia y valores democráticos que deben presidir las relaciones interpersonales en todos los ámbitos: familiar, social y escolar.

El papel de los medios de comunicación a nuestro entender, debe estar presidido por el rigor, es decir por el conocimiento y profundización de los temas que se tratan. Hay que huir del sensacionalismo amarillo que crea alarma social pero no ofrece modelos positivos.

LA PREVENCIÓN DESDE LOS CENTROS EDUCATIVOS.
Desde los centros educativos es necesario abrir a la participación democrática del alumnado la gestión: dar participación en la elaboración de normas, proponer actividades pedagógicas en las que el trabajo individual y competitivo deje paso a la cooperación....

Las causas de la violencia son múltiples y complejas. No creo que sea necesario buscar culpables. Lo que necesita esta sociedad es hacer creer a nuestros jóvenes que confiamos en ellos y que trabajaremos todos juntos para construir una sociedad más justa que controle, si no es posible erradicar la violencia.


Ikasleen postontzia
En primer lugar agradecerte que hayáis utilizado este canal de comunicación creado hace un año aproximadamente por el Dpto. de Educación del Gobierno Vasco para que cada alumna y cada alumno pueda expresar lo que le pasa en torno al tema de los malos tratos entre iguales.

Nuestra labor suele ser la de orientar vía e-mail en los pasos más adecuados a seguir en función de la realidad directa de cada caso en los centros educativos de la Euskadi.

Respondiendo a vuestras otras preguntas:
·Nuestra sociedad está inmersa en una cultura patriarcal que promueve una serie de valores colectivos dominantes como la competitividad, agresividad... que fomentan la construcción de relaciones interpersonales no igualitarias y basadas en la dominación y sumisión.

Es en este marco donde se dan los malos tratos (contra las mujeres, contra personas de otras etnias...) y entre iguales también. Es verdad también que de un tiempo a esta parte se habla más de los malos tratos y de la importancia de denunciarlos pues cada persona tiene
derecho a estar bien y a una vida digna. De ahí van surgiendo también más recursos legales, educativos, etc para ayudar a regular estas situaciones.

·Para el Dpto. de Educación del Gobierno Vasco el tema de la convivencia es un tema prioritario que se articula a través de diferentes vías: formación profesorado, elaboración de materiales y protocolos de intervención, sensibilización comunidad educativa, etc.

·La adolescencia es un momento complicado en el que cada persona está buscando y conociendo quién es y a la vez tiene un bombardeo continuo en su entorno a cerca de quién debe ser, cómo debe vestir, qué comer, con quién relacionarse... para ser aceptada socialmente. Estos referentes están en todos los espacios: en la familia, en la calle, en los medios de comunicación, en los chistes, en las imágenes, gestos, etc. y a menudo reproducen los estereotipos sexistas, racistas, clasistas, homófobos, etc. En la medida que una persona los interiorice más los estereotipos, integrará que unas personas valen más que otras y se relacionará con el resto reproduciendo también relaciones violentas a diferentes niveles: psicológico, físico, sexual...

·Toda la sociedad es responsable pero también es verdad que los medios de comunicación tienen una gran responsabilidad en este tema ya que su impacto mediático es muy alto y emitir unos u otros contenidos influye directamente en una franja de población muy amplia, bien para ayudar a seguir reproduciendo los estereotipos o bien para romper la cadena de
los malos tratos.

Os adjuntamos algunos sitios web que os recomendamos por el interés de materiales y recursos, etc que ofrecen:

http://www.hezkuntza.ejgv.euskadi.net/r43-
573/es/contenidos/informacion/dif11/es_5613/f11_c.html (en los textos que aparecen al final de la web, publicaciones y documentos de interés referidos a malos tratos entre iguales con orientaciones para el profesorado, familias...)

http://www.elkarrekin.org/web/naro2005/ (web creada dentro de NARO 2005: FORO PARA LA IGUALDAD) En la sección de recursos aparecen entre otros los trípticos para tratar el tema de malos tratos para el alumnado de secundaria y primaria. También noticias, foros...

http://www.elkarrekin.org/web/bizikide21 (WEB creada para celebrar EL DÍA INTERNACIONAL DE LA CONVIVENCIA Y PAZ) En ella aparecen interesantes propuestas de trabajo para alumnado de todas las etapas, además de recursos, foros...

http://www.elkarrekin.org/jsp/publico/index.jsp(sección biblioteca> Bizikidetza positibo bat ikastetxean eraiki / landu behar dugu, biolentziari aurre egiteko - Construir la convivencia para prevenir la violencia)

http://www.berrigasteiz.com/ (en la biblioteca hay enlaces interesantes)

http://www.saretik.net/ekoizpen/ (vídeos y materiales en torno a las habilidades para la vida)Esperamos que esta información te sea de utilidad.